Ordningsregler

Stadgar för koloniföreningen Viktoria

 

Övriga ordningsregler

 

Hur gör vi kolonister emellan om vi inte är nöjda med att växtligheten, på våra grannars kolonier och våra gemensamma gränser, påverkar vår egen koloni på ett negativt sätt?

Det finns riktlinjer som vi kan och bör följa för att skapa ett bra utgångsläge oss kolonigrannar emellan och för att visa respekt och tillmötesgående mot varandra.

Dessa riktlinjer är upprättade i samarbete med Lunds kommun/Tekniska Nämnden och Lunds Kolonisters Centralförening.

De lokala föreningarna har möjlighet att strama upp eller välja en mjukare variant av dessa riktlinjer i problemets inledningsskede.

Den enskilda koloniföreningen kan ha ytterligare ordningsregler som kolonist har att följa.

Så här ser koloniföreningen Viktorias stegvisa schema ut för att hantera uppkomna problem kolonister emellan.

1.  Börja med att samtala med varandra kring det som ger upphov till missnöjet och irritationen och se om det går att komma fram till en ”halva vägen var” lösning.

2. Skulle det inte gå att genom samtal kolonigrannar emellan nå fram till en lösning av problemet, är nästa steg att tala med någon/några i styrelsen som kan ta in och lyssna på båda parter och på så sätt hitta en medelväg till en godtagbar lösning. Vid samtalet klargörs också att riktlinjer/ordningsregler är utskickade med arrendekontraktet och underskrivna/godkända av kolonist, som har att följa dessa.

3. Går det, trots dessa samtal, ändå inte att undanröja orsaken/orsakerna till problemets/problemens upprinnelse, blir det tredje steget att ta det vidare till styrelsen som tar upp det till diskussion och försöker hitta nya infallsvinklar som kan öppna upp det låsta läget.

4. Återkoppling till de inblandade kolonisterna och presentation av den lösning som styrelsen föreslår.

5. Skulle det inte räcka med dessa åtgärder får ärendet handläggas enligt kommunens åtgärdslista vid ”Uppsägningsförfarande av kolonist”.

Styrelsen

Inger M Persson sekr.

2017 09 06

Tillgång till el på koloniområdet:

Av säkerhetsskäl tillåter Lunds kommun ingen försäljning av el till kolonilottsinnehavare från kommunens teknikutrymme i toalettbyggnaden.

Medverkan vid städdagar

Koloniföreningens medlemmar ska medverka vid samtliga av de gemensamma städdagar som anslås på anslagstavlan och mejlas ut information om i början av säsongen. Om man av något skäl inte kan medverka det anslagna datumet ska man kontakta ansvarig för planering av de arbetsinsatser man då skall utföra vid annat datum företrädesvis före den anslagna städdagen.

Rengöring av toalett/hygienutrymme

Ett schema för städning av toaletten sätts upp på anslagstavlan vid säsongens början. Information finns också på denna hemsida. Föreningsmedlemmarna ska utföra städning under de veckor som anvisats. Om man inte har möjlighet att genomföra sin uppgift under de angivna veckorna ska man byta veckor med någon annan kolonist.

Ogräsrensning i gången

Koloniföreningens medlemmar ansvarar för ogräsrensning i grusgången framför sin egen kolonilott. Varje kolonist skall skyffla bort ogräset på sin halva av den gemensamma gången samt beskära buskar och häckar så att de inte hänger ut över det egna staketet. Ogräsrensning av övriga grusytor genomförs under de gemensamma trivseldagarna, se ovan.

 

Förutom ordningsreglerna som angivits ovan gäller också kommunens generella ordningsregler för koloni- och odlingslotter.

 

Ø Vad vi inte skall slänga i våra gemensamma kompostfack!!!

Varken moniliadrabbad frukt eller bortklippta kvistar/uppsamlade blad med rost skall kastas i våra komposter. Då sprider vi svampsporerna till den jord som vi sen får tillbaka från kommunen och som vi lägger ut på våra kolonier. 

Samla upp frukt och blad/kvistar i förslutna påsar och placera dem i vår avfallsbehållare/soptunnan!!

Monilia fructigena/fruktmögel drabbar våra äpplen, päron och plommon och gör att de blir bruna, svampaktiga och oätliga. 

Rost på våra rosor är svårbekämpade svampsjukdomar från släktet Phragmidium, som har en lång livscykel och som resulterar i bruna vissna blad. 

 

Ø ”Kompostplanka”

För att underlätta vid påfyllnad av våra komposter kommer en stadig planka att   finnas tillgänglig, så att vi kan köra upp våra kärror och tippa ”på höjden”.  Det är svårt för kompostansvarig att förflytta det komposterade materialet längre in/längre upp, för att vi skall kunna utnyttja kompostfacken fullt ut.

Ø Anmärkningar på skötsel av koloni.

Det finns regler/riktlinjer för hur vi skall sköta våra kolonier enligt det avtal vi skrivit under, med kommunen. När misskötsel uppstår finns det regler för hur det skall handläggas.

Vi har också ett behov av riktlinjer för hur vi skall agera om vi inte är tillfreds med hur den växtlighet som gränsar till vår egen koloni sköts. Styrelsen har utformat två dokument, det ena bygger på LKC/kommunens riktlinjer och det andra är utformat för vår egen förening Viktoria. Dokumenten kommer att skickas ut i ett separat mejl till samtliga kolonister inom kort.

 

Ø Skötselansvar/åtagande för våra gemensamma arbetsuppgifter.

I arbetet med att förändra de traditionella ”städdagarna” har vi kommit en liten bit på väg. Enskilda kolonister har erbjudit sig att se till våra krukor, blomlådor, fruktträd och ängen. Det är sådana uppgifter som behöver tillsyn/skötsel vid andra tidpunkter/eller oftare än vid städdagarna. En lista på vilka kolonister som engagerat sig för att ansvara för vilka uppgifter, kommer i ett separat utskick. Har man tagit på sig ett extra ansvar så är man befriad från andra uppgifter under sommaren. Övriga kolonister kallas till en extra ”sommarstädning”.

 

Ø Trivseldag/trivselträff vår och höst.

Vi behöver behålla en dag på våren och en dag på hösten där vi alla träffas för att gemensamt klara av sådant som ”en man/kvinna inte kan göra” och för att diskutera/planera kring vad som behöver göras/vad som har gjorts m.m. Det nya namnet föreslås bli ”trivseldag”/”trivselträff” eftersom det vi gör skall ge ökad trivsel för oss alla på Viktoria.

 

Ø Oönskat agerande

Enskild kolonist i vår förening ska inte tillmötesgå önskemål, från boende i omgivande bostadsrättsföreningar, om beskärning/nedsågning av skrymmande växtlighet på ömse sidor om gemensam avgränsning. Kommer sådan förfrågan ska frågeställaren uppmanas ta kontakt med sin egen styrelseordförande för att aktualisera problematiken. Ärenden av den här arten ska handläggas av respektive styrelse.

 

Varnings/uppsägningsförfarande vid misskötsel av koloni

enligt kommunen/Tekniska Förvaltningen och LKC

1. Muntlig information från koloniföreningens styrelse. 

Protokoll skall skrivas där det klart framgår att kolonist fått kallelse till ett möte angående misskötsel av vederbörandes koloni. 

I protokollet skall det stå vilka som deltog, var mötet skedde och datum/tid för mötet och formuleringen i den muntliga varningen.

Kolonist + föreningens ordförande + en, helst två ytterligare styrelsemedlemmar bör delta för att kunna bekräfta att mötet ägt rum och vad som sagts.

Kolonist ges 1 månad att åtgärda det påtalade och får information om att ifall åtgärder uteblir kommer styrelsen att utfärda en skriftlig varning.

2. Skriftlig /information/varning från koloniföreningens styrelse.

Styrelsen delger kolonist skriftlig varning samtidigt skickas ett meddelande till Tekniska Förvaltningen i Lunds kommun.

Kolonist får 1 månad att rätta till de missförhållanden som föreligger. 

Protokoll skrivs och bilaga med den skriftliga ordalydelsen i varningen bilägges.

3. Sammankallande av alla parter för diskussion

 Om kolonin fortfarande efter 1 månad är i ett oacceptabelt skick kallas representanter

för alla inblandade parter för klargörande och diskussion av problemet.

· Styrelsen/ordförande för föreningen

· Lunds Kolonisters Centralförening

· Tekniska Förvaltningen

· Arrendator/kolonist

Diskussion sker på plats på den aktuella kolonin!

Målet med mötet och diskussionen är att nå fram till en acceptabel lösning för alla parter.

Protokoll skrivs.

4. Skriftlig uppsägning av koloniarrende.

Om föreslagen lösning totalt negligeras av kolonist följer en uppsägning från jordägaren (kommunen) av arrendet. Skriftlig uppsägning överlämnas till kolonist.

Protokoll skrivs.

 

UTKAST: Anmodan om rättelse

Koloniföreningen Viktoria

 

Till                                    _______________________________________________ 

Koloni nr:                        _______________________________________________

Vid styrelsemöte den      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _      _ _ _ _ _ _ _ _      _ _ _ _ _ _ _ _ 

 

beslutades att skriftligen meddela Dig, att Du inte fullgör dina åtaganden

enligt det arrendekontrakt som är upprättat mellan Dig och Lunds kommun,

genom Tekniska Nämnden, Park- & Naturkontoret.

Där står under: Arrendatorns skyldigheter, arrendatorn förbinder sig att

a) ”väl vårda och sköta sin kolonilott jämte därpå befintliga byggnader”

d)  ”följa gällande ordningsregler för koloniområdet”

 

Koloniföreningen Viktoria har tecknat avtal med kommunen om tillsyn och kontroll av kolonilotternas skötsel.

Klarar föreningen inte av att sköta uppgiften, lämnas ärendet över till kommunen för vidare handläggning.

I arrendeavtalet står under: Rättelse

”Om arrendatorn inte fullgör sina skyldigheter enligt detta avtal och sker ej heller rättelse efter uppmaning av jordägaren, får jordägaren på arrendatorns bekostnad låta vidtaga erforderliga åtgärder för vinnande av rättelse eller säga upp arrendet till upphörande”.

 

Vi vill att Du åtgärdar bristerna på Din kolonilott senast  

  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

LUND    __________________        ___________________       ___________________

 

Styrelsen för Koloniföreningen Viktoria 

 

Sign:  Ordförande       Sekreterare       Ledamot       Ledamot       Ledamot  

© 2024 Viktoria.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)